Адв. Андрей Дамянов: „Чуждите болници искат веднага парите за пациенти от България“

Все още нямаме категорични сигнали за отказ от лечение, но имаме индикации за това, каза той.

Надяваме се да стане по-гладко преминаването на Фонда за лечение на деца към Здравната каса, но сме много скептични в тази посока“. Това каза пред БНР адв. Андрей Дамянов – зам.-председател на Националната пациентска организация и бивш член на Надзорния съвет на НЗОК.

Задълженията на Касата към чуждите здравни системи остава проблем, посочи той. Все още нямаме категорични сигнали за отказ от лечение, но имаме индикации за това, посочи адвокатът. По думите му чуждите болници се стремят да си получат парите веднага, когато става дума за пациенти от България.

Има уговорки, усилена кореспонденция за всеки конкретен случай със Здравната каса, допълнителни уверения. Всичко това винаги води до забавяне на прилагането на лечението. За нас това е проблем, особено при някои заболявания, където процесите са бързи и необратими“, обясни адв. Дамянов в интервю за предаването „Преди всички“.

Фондът за лечение на деца в чужбина бе създаден заради липсата на възможност на държавата да се погрижи за децата. Оказа се, че държавата разчиташе на дарения, за да могат да бъдат лекувани нейните деца“, припомни още той.

По думите му няколко пъти са задавали въпроси на Министерството на здравеопазването, свързани с преместването на досиетата от фонда към НЗОК. За нас останаха неизяснени доста въпроси, добави адвокатът и посочи, че притесненията са свързани с това, че постоянно се говори в бъдеще време:

Всичко това поражда голяма несигурност и сериозен стрес както в децата, така и в техните родители“.

Подаването на документите ще е най-малкият проблем, каза адв. Дамянов и изказа мнение:

Хората ще могат да си подадат документите. Въпросът е какво се случва, след като бъдат подадени те. Дали тези звена в НЗОК имат капацитета да обслужват по сходен начин заявките на тези хора, дали имат капацитета да преценят кои болници са адекватни за съответното лечение – това са нещата, които ни притесняват. Притеснява ни също и въпросът за контрола. Винаги ни е притеснявало как се харчат нашите пари. Това е обществен ресурс. Винаги Здравната каса е имала слабо звено в контрола. За нас това остава водеща тема“.

Според него с преминаването на дейността на Фонда в НЗОК проблемът с прозрачността ще остане висящ.

Източник: bnr.bg