адв. Мария Шаркова: 35% от делата в България срещу лекари и лечебни заведения са заради лоша комуникация

Отказът да бъде направена аутопсия на починал е основната грешка правена от близките, когато имат съмнение за лекарска грешка. Това каза адвокатът по медицинско право Мария Шаркова пред Нова телевизия в предаването „Здравей, България“. „Това е често срещан проблем, който в последствие затруднява прокуратурата, която се ангажира по казусите. Аутопсията ще покаже причината за смъртта и различните патологични процеси в тялото, а в последствие съдебните експерти ще кажат дали има връзка между дадени действия или бездействия и крайния злощастен резултат”, каза тя.

Адвокат Шаркова уточни, че процесите протичат трудно и мъчително дълго за близките, защото в България има сериозен проблем в тази система и това е липсата на вещите лица, които се намират трудно, бавно работят и не винаги може да се разчита на обективността им.

Мария Шаркова заяви, че 35% от съдебните дела в България срещу лекари и лечебни заведения за провокирани от лоша комуникация. „Може лечението да е било блестящо, да е изпълнено по всички правила, но когато не сме комуникирали адекватно с пациента, той остава с впечатлението за нещо не добре свършено, за нещо не както трябва. Комуникацията трябва да е двустранна и това трябва да се коригира в България”, обясни тя.

За последните 5 години, в сравнение с данните от предходните 5 години, делата са се увеличили двойно, сочат данните на адв. Шаркова.

Източник: www.zdrave.net