Александър Миланов, НПО: „Хапче срещу ХИВ вече има, но срещу стигмата – не“

В края на ноември бе обявен финалът на журналистическия конкурс на тема „Иновации и напредък в името на общата кауза – за свят без HIV”. Организатор и спонсор на инициативата е ГлаксоСмитКлайн, представител на ViiV Healthcare за България. Националната пациентска организация бе партньор на инициативата. Програмният мениджър на организацията връчи една от двете трети награди на отличен журналист.

В конкурса бяха подадени 11 материала от национални и регионални печатни медии и онлайн издания. С първа награда бе отличена Силвия Николова от вестник „Монитор“. Всички отличени получиха плакет, а на всички участници в конкурса бяха връчени сертификати за участие в конкурса.

„Срещу ХИВ има хапче, има хапче и с което се контролира инфекцията, но хапче срещу стигмата няма.“, каза Александър Миланов. Експертът от НПО допълни, че е необходимо да се повиши чувствителността и информираността на хората, че ХИВ вече е хронично заболяване, а не смъртна присъда.

„Напредъкът в науката е огромен и сме горди, че сме част от него. Представяте ли си – до преди 40 години не знаехме за съществуването на ХИВ и СПИН, а в близко бъдеще очакваме одобрение на първата по рода си дълго действаща инжекционна терапия за възрастни, живеещи с вируса“, каза Лиза Бонадона, генерален мениджър на ГлаксоСмитКлайн България, и допълни, че компанията ускорява темповете в иновациите, разработването и доставянето на разнообразни терапии. „В ГлаксоСмитКлайн се ангажираме да преодолеем пропуските в терапията на ХИВ в педиатрията чрез предоставяне на решения, гарантиращи, че нито едно инфектирано дете, няма да бъде изоставено“, допълни Лиза Бонадона и добави, че благодарение на иновациите днес ХИВ е хронично контролирано състояние, при което човек може да доживее до дълбока старост.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев допълни, че в България откриваемостта на ХИВ-позитивните е повече от 90% и припомни, че преди близо 30 години, когато за първи път е внесен вирусът в България, всички най-големи  специалисти са събрани. „Бяхме изумени и уплашени. И ето, 30 години по-късно вече има терапия, която контролира  вирусния товар и прави ХИВ неоткриваем. Ние трябва да работим заедно в посока  да се разчупи стигмата, а хората живеещи с това заболяване по-добре да се възприемат от обществото.“, коментира Кантарджиев.

Д-р Нина Янчева от СБАЛИПБ „проф. Иван Киров“ в София отчете социалната значимост на ХИВ и допълни, че колаборацията между различните участници в процеса от изключително значение. „Само обединените усилия на общество, медицински специалисти, институции и пациентски организации могат да доведат до подобряване възприятието на хората, живеещи с ХИВ в страната ни. Това е обща кауза и се радвам, че виждам толкова много съмишленици днес“, добави тя.

„Много сме щастливи, че виждаме разбиране по проблемите на хората, живеещи с ХИВ, от страна на институциите, индустрията и експертите“, каза Елена Биринджиева, председател на Сдружение „Здраве без граници“. Тя добави, че ръководената от нея организация работи изключително много в посока на тестването и ранната диагностика, а сред новите ѝ инициативи е организирането на работа в групи както с пациентите, така и с техните семейства.