Ако сведем разговора само до размера на потребителската такса, ще изгубим фокуса на здравната система, защото таксата е част от функционирането на цялата система. В този диалог с личните лекари следва да участват всички заинтересовани страни – пациенти, Здравна каса, лекари". Това каза пред БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК и член на Управителния съвет на Националната пациентска организация (НПО).

Той заяви, че е трудно да се изчисли какъв процент трябва да е потребителската такса от разходите за здраве, тъй като повечето хора посещават личния си лекар веднъж или два пъти годишно. „Ако погледнем таксата, която е в размер на по-малко от 3 лева, тя е нула цяло нула нещо си от здравната ни вноска. Ако погледнем държавите в ЕС, ще видим, че потребителски такси има почти навсякъде, те са не по-малко от 10 евро, но там няма доплащания. НЗОК застъпва позицията, че потребителска такса не трябва да се заплаща, след като се плащат здравни осигуровки. Това обаче са все части от пъзела наречен здравеопазване“, каза Дамянов.

По думите му проблемът е, че липсва обществен консенсус как да бъде структурирана здравната ни система.

"Да се стъпи на добрите практики в западните държави. Във Франция дебатът се води 10 години. Достатъчно е да почерпим положителния опит и от Франция, и от Австрия. Една част от близо 1 млн. български граждани, които предпочитат да не се осигуряват, не желаят да участват в здравната ни система по една проста причина. Те казват - защо трябва да плащам здравни осигуровки, след като отида при личния си лекар, той ми взема такса, а като отида в болница, пак си плащам. Въпросът със здравните осигуровки и с потребителските такси трябва да бъде решен комплексно", каза Дамянов.

Според него обаче някой се опитва да се възползва от изкуствено създаденото напрежение.

"Лекарите имат основание да поискат увеличение на потребителската такса, а пациентите питаме - защо да плащаме такса, след като сме здравноосигурени... Трябва да се намери пресечната точка на всички интереси. Ние трябва да си дадем сметка, че здравето е на първо място и е част от националната сигурност“, каза адв. Дамянов.

Източник: Здраве.нет