АПРА проведе информационни семинари и прегледи за ревматологични заболявания

През юли АПРА проведе информационни семинари и безплатни прегледи в Стара Загора и Хасково. Инициативите бяха посветени на ранната диагностика на ревматологични заболявания. В рамките на прегледите бяха включени 40 души, които са се записали предварително на телефона на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит. Прегледите бяха предназначени за хора на възраст от 18 до 50 г. и целят ранна диагностика на заболяванията в млада и работоспособна възраст.

Инициативата е част от Националната кампания „Кажи не на страха, попитай ревматолог“, организирана от Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“, с подкрепата на д-р Даниела Дариткова – Проданова, председател на Комисия по здравеопазването към 44-тото Народно събрание, Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Данните на АПРА сочат, че поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години, а това повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог. В кампанията се включват още градовете Бургас, Варна, Пловдив, Смолян, София, Бургас и Русе.