Бебе с тегло 700 грама спасиха лекари от Шумен

Бебе с тегло 700 грама беше изродено при спешна ситуация в МБАЛ-Шумен преди няколко дни, съобщи radian.bg. Новороденото е най-малкото проплакало същество в областната болница, записано в регистъра на отделението по неонатология. Бебето е момче, а 30-годишната майка е от селата в община Нови пазар. След десет години стерилитет тя успяла да забременее.

Екип под ръководството на началника на отделението за недоносени бебета д-р Лиляна Куздова е направил реанимация и е стабилизирал бебето, което при раждането е нямало дишане. С транспортен кувьоз то е транспортирано до Специализираната болница по акушерство и гинекология във Варна. Там бебето ще остане поне два месеца, прогнозира д-р Куздова. „За мен това е голяма професионална гордост. Работя в отделението от 18 години. Досега сме имали бебета с тегло 1000 грама“, каза тя.

В Европа преждевременно родените са 500 000, а в света – 15 милиона. Над 6750 е броят на недоносените бебета в България всяка година. От тях 30 процента са с тежки увреждания, а над 50 процента с по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна превенция са преодолими. Лекарите определят възрастта за жизнеспособност на бебето около 24 гестационна седмица. В много болници по света тя е гранична точка за това, кога те да използват медицинска намеса, за да опитат да спасят живота на преждевременно родено бебе. Тогава се налага дълъг престой на новороденото в отделение по неонатология.

От 2009 г. в България са въведени европейските стандарти по неонатология, според които всяко дете, родено над тегло 600 грама и с проявени признаци на живот, се регистрира като живородено и се полагат медицински грижи за спасяването му. Преди това новородените с тегло под 1000 грама трябваше да преживеят 7 дни, за да бъдат регистрирани като живородени.

Източник: Здраве.нет