Безотговорно да се стеснява профила и понижава административното ниво на НЦН

Според водещи специалисти в областта на психиатрията и зависимостите, НЦН е една вече утвърдена и добре работеща структура с ясен профил и отговорности. И аз категорично поддържам това мнение. Нещо повече, считам, че е безотговорно да се стеснява профила и понижава административното ниво на структурата, ангажирана с лечението и превенцията на зависимостите, каквато е по същество идеята на постановлението за закриване на центъра. Спестяването на няколко административни щатни бройки едва ли ще компенсира загубата на фокус в превантивната дейност и бюрократизирането на контрола върху терапевтичната дейност на наркоманиите. Може би точно обратното.

Дали не следва дори да се разширят правомощията на центъра, както е в други европейски страни по модела на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. Необходимо е да се разшири подкрепата и стимулирането на добрите практики, свързани с лицензирането на работещите в тази област, въвеждане на нови методи на лечение, разширяване на превенцията, като се използва потенциала на екипа, в който работят и четирима доктори на науките от различни области- социология, психология, вирусология. Но това е вече управленски проблем. И не на последно място закриването на НЦН възпроизвежда „европейския синдром“ – разкъсва се връзката със съответните европейски институции. Към кого ще се обърнат от Европейския център , за да синхронизират политиката си в областта на наркоманиите?
Едно е сигурно – сумата от частите е винаги по-малка от цялото, защото се губят връзките и взаимодействията.
Проф. Вихра Миланова

Професор Миланова е български психиатър. От 2004 г. ръководи Катедрата по психиатрия към Медицински университет, София и е началник на Клиниката по психиатрия. Специализирала е: Обща медицина, Великобритания – 1986 г.; Извънболнична психиатрия, Катедра по психиатрия, Атина, Гърция – 1992 г.; Невропсихиатрична генетика, Тринити колидж, Дъблин, Ирландия -1996 г.