Безплатни изследвания за хепатит В и С в Шумен в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”

На 10 септември 2018 г. (понеделник) в центъра на Шуменна площада пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев” (бул. „Славянски” №72), в интервала от 10:00 до 15:30 ч. ще се проведат безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C. Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание.

Официалното откриване ще започне в 09:30 ч. на площада пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев” с медиен брифинг с участието на д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание, член на Комисия по здравеопазването и народен представител от град Шумен, д-р Светлана Маркова Иванова, заместник-кмет „Социална политика и здравеопазване“ в Община Шумен, г-н Петко Шаренков, заместник областен управител на област Шумен, д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ – Шумен, д-р Димитър Костов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „МБАЛ-Шумен” АД, представители на „Хепасист” и „ХепАктив”. За участие в откриването е поканен и г-н Кирил Николчев, генерален мениджър на АбВи България, както и други представители на здравни институции и народни представители от региона.

Събитието има за цел да напомни, че хепатит C е безсимптомно заболяване и единственият начин за навременното му диагностициране е чрез изследване. Това е и една от основните препоръки на Световната здравна организация за постигане на елиминация на хепатита до 2030 г. Сред рисковите групи попадат хората над 45-годишна възраст, тъй като в миналото кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вируса. В риск са също и младежите, които имат татуировки и пиърсинги, както и медицинския персонал.

Акцията в Шумен се провежда под личния патронаж на д-р Нигяр Джафер и е втората инициатива в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”, с която се отбелязва Световния ден за борба с хепатита (28 юли) и която цели да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.

Стартът на кампанията „Скъсай с хепатита!” беше даден по време на регионалния форум на тема: „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения” на 28-29 юни в София.

За безплатните изследвания:

Безплатните изследвания ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани и обучени лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите от него се получават на място, в рамките на до 15 минути след вземането на кръв. Хората, на които изследването е отчело положителен резултат ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за преходна консумацията на храна и напитки.

Допълнителна информация:

Първата акция от кампанията „Скъсай с хепатита!” се проведе в Смолян на 23 юли 2018 г., като в рамките на 5 часа успяха да се изследват безплатно за хепатит В и С над 130 човека и се откриха 2 положителни резултата. След Шумен кампанията ще продължи в още 4 града на България – Велико Търново, Кърджали, Стара Загора и София, като акциите ще продължат до края на месец октомври.

През 2015 г. СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването.