Безплатни скринингови изследвания и кръводарителска акция организира НПО на „Мисия здраве“

Национална пациентска организация (НПО) отново ще предложи на посетителите на „Мисия здраве“ безплатни скринингови акции за социалнозначими заболявания – очни заболявания, хепатит, диабет и висок холестерол, изследване на дишането, заболявания на щитовидната жлеза. Благодарение на партньорството на Националния център по трансфузионна хематология, тази година ще се проведат и две кръводарителски акции.

В трите дни на изложението (1-3 юни 2018 г.) в шатра №2 Национална пациентска организация ще провежда прегледи за общо очно здраве и макулна дегенерация. За втора поредна година специализанти от водещи офталмологични клиники ще правят безплатни консултации на всички желаещи и ще отговарят на въпросите, свързани с очните заболявания. На желаещите ще бъдат предоставяни и информационни материали.

В шатра 18.6 на Национална пациентска организация ще се проведат различни скринингови изследвания във всеки от дните на изложението.

Ден 1 – 1 юни 2018 г. (петък)

Първия ден на „Мисия здраве“ Национална пациентска организация ще посвети на хепатита. От 12:00 до 17:30 ч. (или до изчерпване на количеството тестове), на щанда на Сдружението ще се проведе скринингова акция за хепатит С. Изследването се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представителите на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” в рамките на 5 до 10 минути. За провеждане на това изследване няма ограничения за консумация на храна и напитки. При поява на положителен и/или съмнителен резултат, изследваният ще бъде консултиран на място, ще му бъдат предоставени информационни материали за заболяването и ще бъде насочен към по-задълбочени изследвания в лаборатория и консултация с гастроентеролог.

Успоредно със скрининга за хепатит C, в часовия диапазон 12:00-16:00 часа ще се провежда кръводарителска акция. Екипите на Националния център по трансфузионна хематология ще очакват всички желаещи да дарят кръв, на възраст между 18 и 65-годишна възраст, в организирания в шатрата на НПО пункт. Изискването към кръводарителите е да са клинично здрави и да са приели храна и напитки преди да дарят кръв.

Ден 2 – 2 юни 2018 г. (събота)

Кръводарителската акция ще продължи и на втория ден от Изложението – в часовия интервал 11:00-16:00 часа екипите на Националния център по трансфузионна хематология отново ще очакват всички желаещи да дарят кръв.

От 10:00 до 16:00 ч. ще се провежда и скринингова акция за измерване на кръвна захар, холестерол и измерване на кръвното налягане. Експерти от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, която е член на Национална пациентска организация, ще консултират посетителите относно превенцията на диабета и предиабета и различни аспекти от живота с диабет – здравноосигурителни права, здравословно хранене, двигателен режим и др.

От 12:00 до 18:00 часа Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ще извършва измерване на нивото на кислород в артериалната кръв с пулсоксиметър. Чрез това бързо и лесно изследване се определя колко добре се насищат с кислород отдалечените от сърцето части на тялото. Условие за провеждане на изследването с пулсоксиметър е пръстът, на който се поставя, да е без наличие на лак/засъхнала кръв, тъй като това може да доведе до отчитането на грешни резултати.

Ден 3 – 3 юни 2018 г. (неделя)

В третия ден на изложението, в часовия интервал 10:00-16:00 часа, Сдружение „ВИОМ“ и Национална пациентска организация ще проведат информационна и скринингова акция за заболявания на щитовидната жлеза. В рамките на акцията ще бъде организиран ехографски преглед и консултация със специалист ендокринолог. Целта на тази инициатива е повишаване информираността за този тип заболявания с акцент към навременната профилактика и ранното диагностициране.