Без лимити за ПЕТ скенери

Няма да има лимити за ПЕТ скенер. Отпадат ограничението НЗОК да заплаща до две изследвания на здравноосигурен пациент годишно. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на блиц контрол в парламента, като обясни, че корекцията ще фигурира в Анекса към НРД 2020-2022 г. Той отговори на няколко въпроса на проф. Георги Михайлов от БСП, който призова към цялостно преосмисляне на финансирането в онкологията и хематологията. Министър Ананиев заяви, че такъв анализ ще бъде направен.
Лимитирането на РЕТ/СТ по АПр № 36 не е адекватно при пациентите с много сериозни заболявания, както и че не отговаря на световните стандарти от 4 проследявания годишно, каза проф. Георги Михайлов. Министър Ананиев обясни, че въпросът е обсъден и изчистен в хода на преговорите с БЛС и че такова ограничение няма да има в НРД. Проф. Михайлов постави и въпроса за заплащането на хематологичните клинични пътеки в случаите, когато те са отчетени като амбулаторна процедура (АПр) „Предсрочно изпълнение на дейностите по КП…“. „НЗОК и БЛС се съгласиха с принципа, че не е задължително във всеки случай на хематологично заболяване, всяко здравноосигурено лице да бъде отчитано по клинична пътека с посочения минимален престой, а е възможно този престой на болнично лечение да бъде по-кратък, при осигуряване на необходимите медицински процедури от диагностично-лечебния алгоритъм“, обясни Ананиев.
Вместо една клинична пътека да се отчита с предсрочно изпълнение в областта на медицинската онкология и хематологията са разработени амбулаторни процедури, които не изискват болничен престой с преписване и техния алгоритъм се изпълнява в рамките на няколко часа, добави още той. „Не може с лека ръка един пациент от клинична пътека да отиде в процедура. Това го вършат само хора, които са поставили в своето верую, не грижата за болния, а финансирането на лечебното заведение. Много са ниски параметрите на финансиране на тези пътеки“, коментира проф. Михайлов. Той призова за сериозно преосмисляне на цялото финансиране в онкологията и хематологията и изтъкна проблема с непрекъснато увеличаващите се разходи за лекарства.
Проф. Михайлов сподели опита в чужбина, където за приложението на скъпо струваща химиотерапия се искат определени изисквания за пациента. А какво се случва у нас, не искам да ви споделям. Лавинообразно нарастване на случаи, които нямат строги клинични индикации. Цялото преосмисляне на финансирането на онкологията трябва да бъде сериозно дискутирано консенсусно, за да не се стига до такива неудовлетворителни сигнали от колегите и се чудят как да могат ефективно да провеждат лечебната доктрина при такива тежки пациенти“, каза още той. Министър Ананиев заяви от своя страна, че през следващите месеци ще започне процедурата за бюджет 2021, както и изготвянето на средносрочната бюджетна прогноза. В хода на всичко това ще бъде направен и анализ на поставениет от проф. Михайлов въпроси.
Източник: Клиника.бг