Бисер Петков: Публична тайна е, че има злоупотреби при помощните средства

Публична тайна е, че има злоупотреби при помощните средства. Това мнение изрази социалният министър Бисер Петков пред bTV.

Един от примерите, който той коментира, е при слуховите апарати – един апарат струва 146 лв. за фирмата, която го купува, а след това се продава за 406 лв., каквато е цената, на която държавата го заплаща. Петков поясни, че обикновено доставчиците декларират каква е доставната цена, а на практика се заплаща максималната, която се отпуска за устройството.

Друга възможна злоупотреба, поясни той, е че средствата не се използват по предназначение. Социалният министър призна, че има схеми в тази насока и посочи, че те започват от лекарските комисии, които назначават изделията и продължават по системата. За такива случаи има и заведени дела от Агенцията за социално подпомагане.

В същото време държавата отделя над 52 милиона лева годишно за изплащане на подобен тип помощи, стана явно от думите му.

Петков посочи още, че списъкът с медицинските изделия не е актуализиран от 90-те години на миналия век. Той припомни, че от 1-ви юли социалното министерство промени размера на помощите за част от изделията за хората с увреждания. По думите му те имат за цел по-доброто насочване на средствата за този тип изделия, както и завишаване на контрола. С промените помощта се предоставя не на лицата, които имат право на нея, а на доставчиците на изделия.

.„Убеждението на голяма част от запознатите с механизма е, че той не е ефективен“, отбеляза социалният министър, като поясни, че имено това е наложило предприемането на промените.

„Намалени са пределните размери на антидекопитални дюшеци, възглавници, комбиниран стол – те се използват масово и понякога не са нужди, но там има най съществено разминаване между оповестените цени и размера на помощта. В списъка се включват три нови позиции“,  разясни той. Сред тях са вертикализатори, инвалидни детски колички и други. Увеличава се и размерът на помощта за цифрови слухови апарати, гръдни протези, перуки и други.

Петков изрази очакване промените да имат за резултат ефективното и целесъобразно използване на средствата за изделия. Контролът се засилва чрез разработване на координационен механизъм между НЗОК, Министерство на здравеопазването и това на труда и социалната политика, поясни още социалният министър.

Относно Закона за личната помощ, подготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова, министърът каза, че той е припознат от партия „Воля” и ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание. Петков заяви, че МТСП е удовлетворено, че са взети под внимание част от забележките на министерството по законопроекта. По думите му обаче с него не се решават устойчиво и комплексно проблемите на хората с увреждания.  Социалният министър поясни, че продължава работата по два законопроекта – за хората с увреждания и за социалните услуги.

Бисер Петков отново обясни, че оставката му е депозирана при премира Борисов и е въпрос на негово решение дали да я приеме.

Източник: zdrave.net