Близо 450 души се изследваха за различни заболявания на изложението „Мисия Здраве”

Близо 450 души се включиха в акциите на Национална пациентска организация по време на здравното изложение „Мисия здраве“ (27-29.09.2019 г.).

Експертите от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет измериха кръвната захар на над 300 души, като за щастие, тази година малцина бяха посетителите с високи нива. Голям интерес предизвикаха и предоставяните от Асоциацията информационни материали за контрол на заболяването, спазването на хранителен и двигателен режим при възрастни и при деца. Успоредно с измерването на кръвната захар течеше и акция за измерване на нивото на наситеност на кислород в кръвта, организирано от сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“. Близо 50 души се възползваха от измерването, като не бяха отчетени сериозни отклонения от нормите на нито един участник.

Успешна акция по кръводаряване проведе на щанда на НПО Националният център по трансфузионна хематология във втория ден на изложението. 15 човека откликнаха на призива да дарят кръв, като сред тях имаше такива, които взеха решението да помогнат на място, а други бяха планирали кръводаряването и дори даваха добър пример на децата си, които ги придружаваха.

След приключване на кръводарителската акция, 40 души се включиха в инициативата на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ за скрининг за хепатит С. Открит беше един позитивен резултат, като пациентът беше насочен за по-задълбочени изследвания и консултация със специалист.

По традиция, огромен интерес и тази година предизвика ехографският скрининг на щитовидна жлеза, организиран от НПО и Сдружение ВИОМ в последния ден на изложението – неделя, 29 септември. Прегледани бяха 40 души, като при 2/3 беше открито изменение в структурата на щитовидната жлеза и те бяха насочени за допълнителна консултация.