Болниците съдят НЗОК за 155 млн. лева

Ако НЗОК загуби съдебните дела за неизплатена на болниците надлимитна дейност за периода 2015-2018 г., ще трябва да плати 155 млн. лв. без лихвите. За това алармира управителят на касата д-р Дечо Дечев, ставя ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 8 май. Д-р Дечев предупреждава, че при решения в полза на лечебните заведения, касата ще трябва да намери тези пари, които обаче не са предвидени в бюджета за тази година.

„Сумата би била дори над 200 млн. лева с лихвите и съдебните разноски“, пресмята Григор Димитров, представител на работодателите в Надзорния съвет. Той препоръчва юристите на фонда да представят пред надзорниците информация за това как вървят делата, а „не да разбираме от медиите коя болница ни е осъдила“.

В тази връзка д-р Иван Кокалов, представител на КНСБ, предлага касата да не обжалва, когато е ясно, че ще бъде осъдена, а още след решение на първа инстанция да започва преговори с болницата, спечелила делото. „Трябва да преговаряме да им плащаме разсрочено“, обяснява д-р Кокалов. Той настоява още, ако юристите на НЗОК са дали съвет дадено дело да се води до край и то бъде загубено, да им се търси отговорност.

Припомняме в този казус е и самият д-р Дечев, който като директор на болница „Св. Иван Рилски“ завежда дело срещу НЗОК за неизплатена надлимитна дейност, но го печели, когато вече е шеф на касата. И като такъв обжалва съдебното решение.

От стенограмата ставя ясно и че НЗОК и новата агенция „Медицински надзор“ ще сключат споразумение за съвместни проверки в болниците. „Идеята ни е на база на това споразумение да започнат целеви проверки в лечебни заведения, свързани с различни аспекти от дейността, които са от компетенции в един аспект на едната институция, в друг аспект – на другата институция и би се получил по-добър резултат“, обяснява председателят на Надзорния съвет на касата и зам.-здравен министър Жени Начева. Преди да започнат хайките обаче проверяващите от фонда и мегаагенцията щели да се съберат на семинар.

Източник: Скенер.нюз