Болниците ще плащат остатъците от онколекарствата

Болниците да плащат остатъците от онколекарствата, предлага здравната каса. Всеки месец се генерират 10 млн. лв. преразход в средствата по това перо, отчете председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-здравен министър Жени Начева. Затова от фонда са категорични, че трябва да има контрол не само на харчовете, но и на използването на медикаментите. Досега касата заплащаше целия флакон с лекарство, без значение дали е бил влян на пациенти или хвърлен на боклука.

Новите правила за изписване и заплащане на онколекарствата обаче притесниха онколози и хематолози, както и директори на лечебни заведения. Според лекарите това е непосилно за болниците, които ще генерират още по-големи загуби. Причината е, че по начина, по който се прилага терапията, остатъците от лекарства е невъзможно да бъдат използвани за други пациенти.

„Нашето притеснение е, че по начина, по който се работи и по който се използват цитостатиците, тези неминуеми остатъци, независимо от старанието да направим икономия, е невъзможно да бъдат приложени на болни към същия или следващия ден“, обясни един от най-добрите медицински онколози у нас проф. Галина Куртева, цитирана от Дарик. По думите й колкото и добре да се групират пациентите, винаги част от препарата ще отива на боклука, а това в момента означава допълнителни разходи са и без това задъхващите се болници.

„Една от причините за въвеждането на подобна мярка е, че остатъчните количества от лекарствата в различните болници варират от 3 до 30%“, аргументира се Жени Начева. И предложи компромисен вариант – в следващите три месеца болниците сами ще покриват остатъците, но стриктно ще водят отчети. „Ще наблюдаваме първите 3 месеца резултатите от обработка на съответните протоколи по електронен начин и след това ще се съберем и ще обсъдим както количествата на приложените медикаменти, така и остатъчните количества, които са докладвани от всяка болница. Така ще установим средно ниво на допустими остатъчни количества, което може вече да бъде заплатено от касата при анализ наистина на реалните допустими нива на остатъчни количества“, обясни тя.

Източник: skener.news/