Болни от ревматоиден артрит недоволни от бюрокрацията

Дискусия на тема „Ранен достъп до ревматолог – европейски препоръки“  се проведе в ДКЦ-1 в Пловдив. В нея участваха проф. д-р Анастас Баталов и д-р Иван Горанов – специалисти-ревматолози, които са членове на местната експертна лекарска комисия по ревматология. Това е комисията, която досега отпускаше на място медикаментите на повече от 2000 души от Пловдив и Южна България. Събитието се инициира от Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит и в нея се включиха водещи лекари от Пловдив, а също и пациенти.

Дискусията е по повод сигнали от хора с ревмотидни заболявания за създаването на централизирана комисия в София, която от няколко месеца е ангажирана да отпуска медикаменти за тях. Проблемът засяга над 2000 души от Пловдив и региона, които преди това са получавали лечение в града.

Първите 6 месеца са най-важни за лечението на пациентите, подчертаха експертите. За съжаление в България тези първи 6 месеца не минават в лечение, а в редица ненужни административни процедури като експертни съвети, чрез които се налагат финансово-икономическите критерии на НЗОК.

Налагането на пациента да минава през експертни комисии е забавяне с до 18 месеца, твърдят ревматолозите. Те не смятат, че централизираната комисия е комисия с по-добра експертиза, а точно обратното. Комисията връща пациенти за ненужно хоспитализиране, не гарантира добро лечение и ранен достъп до качествена услуга.

Лекарите са на мнение, че достъпът на пациентите не само не трябва да се ограничава с една комисия в София, на която ще чакат на опашка болни хора от цялата страна, а напротив. Трябва да има комисии и в други градове на страната, за да не се налага те да пътуват. Николай Недялков от сдружение АПРА сподели европейския и световния опит в Холандия, Гърция, Турция, САЩ, Япония, където не съществуват експертни комисии и/или съвети, които да назначават терапия и предписват медикаменти. Това право принадлежи само на първия ревматолог, който е диагностицирал и лекува пациента.

„За да минем на комисия в София, пристигаме един ден по-рано. За нас това са разходи от минимум 160 лв.- за гориво, хотел, паркинг“, разказаха пациенти по време на срещата. Една от тях сподели, че за да отидат до София, съпругът й, който е придружител, отсъства от работа 2 дни. Нейният личен доход е 300 лв., а пътуването до София й отнема около 5 часа. То й причинява неудобство и скованост, след което трябва да чака 4 часа в коридор. „Няма регламентирани правила за пациентите с трудна подвижност“, посочва тя.

Пациентите с ревматични заболявания се обръщат към цялата местна общественост и настояват да бъдат подкрепени, защото техните проблеми се отразяват косвено както на близките им, така и на местния бизнес.

В интервю за Радио Пловдив доктор Горанов обясни, че новият ред за изписване на скъпоструващи медикаменти е въведен от месец май, което създава огромен хаос.

Не разбрах – защо трябваше да бъде създадена тази комисия. Тя няма медицинска обосновка. Всичко е финансова обосновка – да се ограничава достъпа на пациентите до тези лекарства, за да се пестят средства. Но това е незаконно от гледна точка на пациентите и техните страдания, коментира доктор Горанов.

източник: bnr.bg