Борисов обеща: Първият ден от болничния ще се плаща

Отпада идеята да не се плаща първият ден от болничния,  обеща премиерът Бойко Борисов. По думите му предложението, взето на коалиционен съвет, първият ден да е за сметка на работника, вместо на работодателя, както е в момента, няма да бъде внесено в Народното събрание.

„Няма входирано предложение, няма и да има такова“, отсече Борисов пред журналисти по време на посещението си в Габрово. „Не е редно да наказваме истински болния заради тарикатите. Но тях трябва да ги изловим и това да стане изключение, а не правило. Ще обсъждаме в Тристранката проблема с болничните, с ТЕЛК-овете, с инвалидните пенсии“, обясни премиерът. „Дали сме 1 млрд. лв. за безплатни лекарства и в същото време болничните са скочили от 8 млн. дни на 18 млн. дни“, добави той.

Въпреки обещанието на министър-председателя от КНСБ и КТ „Подкрепа“ продължават да настояват за среща с него. А от стачните комитети на двата синдиката се заканиха, че протест все пак ще има, тъй като „повече не бива да се правят такива експерименти“.

По данни на НОИ разходите за болнични растат с вдигането на заплатите, а повечето брой дни се обясняват и с повечето работещи. Единственото рязко увеличение на листовете за временна нетрудоспособност е около Гергьовден тази година. Работещите българи ползват болнични средно два пъти в годината и всеки път по 8 дни. И това съотношение не се е променяло поне от 2014 г. насам, показва още анализът на НОИ. През 2014 г. НОИ е плащал средно на ден 24,33 лв. като обезщетение по болест, докато през миналата година ставката се е увеличила с около 7 лв. и е стигнала 31,30 лв.

Източник: Скенер.нюз