България въведе извънредно положение до 13 април

С 201 гласа „за“ и нито един „против“ и „въздържал се“ депутатите одобриха единодушно предложението на Министерски съвет за въвеждане на извънредно положение на територията на цяла България.

Мярката е срещу разрастващите се случаи на заболели с коронавирус и ще бъде в сила 1 месец – от 13 март до 13 април. По време на дебатите стана ясно, че първоначалното предложение е било извънредното положение да бъде безсрочно, но то не е срещнало одобрението на една част от депутатите.

„Развълнуван съм и съм горд от българския парламент. Показваме на хората, че можем да преодолеем противоречията и да работим в интерес на народа“, заяви премиерът Бойко Борисов пред депутатите след гласуването.

Сред конкретните мерки, които предстои депутатите да гласуват, са въвеждане на забрана за пътувания от и за България за определени страни, затваряне училища, детски градини, барове, игрални зали и 5000 лева глоба за неспазващите карантината или до 1 година затвор.

„Нужни са механизми за контрол на поставените под карантина. Тя се нарушава масово и подпомага разпространението“, заяви шефът на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. По думите му наказанието при неспазване на самоизолацията в Израел е 7 години затвор, в Гърция – 2, в Русия -3, а 25 дела за нарушаване на карантината са заведени в Румъния до този момент.

Според шефа на оперативния щаб, контролът е и гражданска отговорност. „Как ще реагирате, ако видите, че съседите ви, които са пътували в рискова държава, излизат навън и се разхождат?“, попита той и призна, че благодарение на медиите е постигнат огромен успех, тъй като хората са станали значително по-предпазливи и спазват изискването за социална дистанция.

Има тенденция и към намаляване на потока пътуващи зад граница. Вчера през КПП-тата са преминали едва 300 души, а само преди дни са били 12 000. „Това е безпрецедентно“, коментира Мутафчийски. По думите му никой в света не знае какви са резултатите от една или друга мярка, но ограничаването на контактите забавя разпространението на заразата. „Това освобождава от натиск здравната система и дава възможност да се разработи лечение или ваксина“, уточни професорът.

Целта на мерките, които се предприемат, е да се снижи пикът, през който минават най-засегнатите държави до момента. „Развитето на разпространението при нас е аналогично с другите държави. Първоначално е леко, постепенно се появяват все повече случаи. Ние сме в началото на кривата, преди да избухне“, посочи ген. Мутафчийски и уточни, че за пречупване на епидемията все още не може да се говори, но целта е кривата на заболеваемостта да не е толкова стръмна.

Той призова законодателството, което урежда трудовата дейност на медиците спешно да се актуализира. „Проблемът е, че лекари с други специалности, в момента нямат право да лекуват инфекциозно болни. Аз, като хирург, не мога да лекувам такива болни, но в извънредна ситуация е необходимо разширяване на правомощията. Ние във ВМА изменихме някои наши вътрешни наредби, за да можем да поемем тези пациенти. Не е дребен проблем в такава критична ситуация, не всеки проявява достатъчно отговорност и себеотрицание“, каза ген. Мутафчийски. Той коментира и липсата на предпазни маски в аптеките. „Положението с маските у нас е същото като в цял свят. Една ушита вкъщи трипластова маска е 10 пъти по-ефективна от хирургичните маски, които се продават в аптеките. Колко души с ушити маски сте видели по улиците? Аз например имам трети разряд по шивачество и мога да си ушия“, посочи началникът на щаба и ВМА.

Източник: Скенер.нюз