България отново първа по смъртност в ЕС

Страната ни отново оглавява черната статиска по смъртност в ЕС с 1631 починали на 100 000 души население. Това показва последният анализ на Евростат. България е и на първо място по смъртност от болести на кръвоносната система сред държавите членки. Заедно с рака те са причина за 92% от изгубените животи у нас.
Заболяванията на кръвоносната система са водеща причина за смъртността в ЕС, показвате последните данни на Евростат за 2017 г. Изключение са Дания, Ирландия, Франция и Нидерландия, където в основата на фаталните инциденти е ракът. Най-висок е показателят у нас – 66% от смъртните случаи са в следствие на заболявания на кръвоносната система. Най-нисък е този дял в Дания – 23%. Най-много са смъртните случаи от рак в Словения – 32%, а най-ниският им дял е в България – 16%. Заболяванията на кръвоносната система и ракът взети заедно представляват повече от половината от всичките причините за смъртта в ЕС.

Те варират от 52% във Франция до 82% в България. След тези две заболявания третата основна причина за смърт в повечето държави-членки на ЕС са заболявания на дихателната система, показват още данни от статистиката.

България е е водеща в черната статистика по смъртност с 16 31 починали на 100 000 души население. Това е най-високият резултат в ЕС през 2017 г. На следващите места в негативната класация са Румъния с 1 488 смъртни случаи на 100 000 души, Латвия с 1 485, Унгария с 1 470 и Литва с 1 418.

Въпреки че страната ни за поредна година е начело на смъртността в ЕС, профилактиката у нас не е сред приоритетите на властта. Средствата, които се отделят по това перо от здравното министерство са нищожни, а работещи програми за превенция липсват. Още по-тревожно е, че качеството на въздуха, водата и храната, които са част от превенцията на забоялванията стават все по-лоши. Системната политика на държавата ни от последните 30 години превърна страната ни в сметището на ЕС, толерира се изсичането на горите и бетонирането на Крайбрежиетo и планините.

Източник: www.clinica.bg