Ваксините причиняват тежки странични ефекти според 41% от българите

41% от българите вярват, че ваксините често причиняват тежки нежелани странични ефекти. Това става ясно от ново социологическо проучване на „Евробарометър“ за ваксините в Европа.

На въпрос „Ваксините могат ли често да доведат до сериозни странични ефекти“, 41% от българите отговарят, че е истина, а 25 на сто са на мнение, че не е вярно. 34% не знаят.

На ниво ЕС 48% от респондентите смятат, че ваксините често причиняват тежки нежелани странични ефекти, което се опровергава от науката. Начело са Кипър (65%), Унгария (64%), Малта (62%) и Франция (60%), където мнозинството анкетирани са убедени, че ваксините имат сериозни странични ефекти.

Запитани кои заболявания все още причиняват смърт в ЕС, 50% от българите посочват грип; 44% – морбили; 17% – полиомиелит; 34% – хепатит; 45% – менингит и 20% – тетанус. 36% от българите вярват, че горепосочените заболявания „определено“ могат да бъдат предотвратени с ваксини; 34% смятат, че „вероятно“ може, а под 5% са на мнение, че не е възможно.

На въпрос дали сте ваксиниран или някой от вашето семейство през последните 5 г., 25 на сто от българите казват, че самите те са ваксинирани, 27% – децата им, а 10% – някой друг от семейството. 46% от анкетираните българи отговарят, че не са ваксинирани през последните 5 г.

Като причина защо не са се ваксинирали през последните пет години, 29% посочват, че все още покриват старите ваксини, 21% смятат, че ваксините са необходими само за децата, 17% са на мнение, че няма нужда от ваксина и 24% посочват като причина, че не са им предложени от личните лекари.

44% от българите нямат картон за имунизация.

На въпрос дали „Ваксините натоварват и отслабват имунната система“, 25% смятат, че това е вярно, а 39% са на противоположното мнение. 36% не знаят.

25% от българите вярват, че ваксините могат да причинят заболяването, срещу което са предназначени, а 37% не мислят така. 38% не знаят.

Като цяло 77% от българите са съгласни, че е важно всеки да преминава през рутинна ваксинация. 69% смятат, че ако не бъде поставена ваксина, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. 77% са съгласни, че ваксините са важни, за да защитят здравето на всички. 73 на сто от анкетираните българи биха се обърнали за информация за ваксините към личния лекар. Под 10% биха потърсили информация в социалните мрежи (6%) и в интернет (8%).

Източник: в-к „Марица“