Взимат мерки за ограничаване на преките плащания от пациентите

Министерският съвет прие актуализирани мерки към Националната програма за реформи за 2018 г., част от които засягат здравния сектор, съобщи правителствената пресслужба. Промените засягат ефективността на системата на здравеопазването и намаляване на преките плащания от страна на пациентите.

Стъпката е в отговор на препоръките на Съвета на Европа от 15 юни т.г.  относно програмата за реформи и съдържа становище на институцията за конвергентната програма на страната ни за 2018 г. Документът включваше забележки към страната ни за затруднения достъп до здравната система, като последица от ниския дял на публичните разходи, големия брой здравнонеонеосигурени лица и изключително високия размер на кешовите доплащания от страна на пациентите.

Припомняме, решението на правителството идва след като на среща на Коалиционния съвет на управляващата коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти при министър-председателя Бойко Борисов през юли министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи вижданията си за промени в здравноосигурителния модел. Преди началото на парламентарната ваканция Кирил Ананиев потвърди обещанието си да предложи два варианта за реформа в системата, като уточни, че това ще стане през септември.

източник: redmedia.bg