Виктор Паскалев: „Без застраховки в системата на здравеопазването“

Виктор Паскалев, заместник-председател на Национална пациентска организация, коментира в ефира на радио „Пловдив“ идеите за промяна на модела на здравно осигуряване у нас.

Паскалев посочи, че предстои обсъждане на тези модели, като НПО очаква първо те да се разгледат в консултативния орган „Партьорство за здраве“ към Министерския съвет. По думите му моделът на здравеопазване се е изчерпал тотално.

За нас важно е да остане солидарният модел и да няма опити за елитарност, каза още Паскалев. Според него е важно да има накакво допълнително здравно осигуряване, а не застраховка, за да няма здравеопазване за бедни и богати, следни, а всички когато заболеят да могат да се лекуват.

Най-голямото доплащане в ЕС в здравеопазването е българското, над 50 % доплащаме в България, при средни равнища 15 % за ЕС, уточни още Паскалев.

По повод на демонополизацията на НЗОК  – Паскалев каза: Ако разбираме, че тези 4 млрд. лева за здравепозаване, с които разполага Касата да ги разделим на 4 или 5, какво ще реши целият този въпрос, когато говорим за хронични или редки заболявания, където лечението е най-скъпо? Може би да се търси друг модел, но поне за България не виждаме алтернатива да се разделя касата на четири или пет каси.

Чуйте ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ