Вирус засяга централната нервна система на децата

Четири са случаите на деца поразени от вирус Ехо 13. Това е подвид на ентеровирусите, които се размножават в червата на хората. За това предупреди проф. Тодор Кантарджиев. По думите му този вид вирус води до тежки мозъчни усложнения.

Ехо 13 са вируси, които са характерни за горещите летни дни. От началото на лятото регистрираните случаи са заразени са близо 100. Характерното за този вид зараза е, че тя не води до растройство, а поразява централната нервна система на децата. Ако видите, че детето ми е унесено и спи повече от обикновено. Ако има позиви за повръщане, не изключвайте вероятността да е попнало точно този опасен летен вирус. По думите на директорът на НЦЗПБ от 1000 заразени малчугани, едно прави асептичен менингит или енцефалит, състояние което е животозастрашаващо.

Ентеро вирусите са група от около 100 вируса, които се размножават в червата на хората. Нападат в летните горещини, когато личната хигиена а занижена. Те са типичните болести на мръсните ръце, обяснява проф. Кантарджиев. Вирусите наречени Ехо 13 не водят до разстройство, а до различни инфекциозни състояния, най-опасното от които е засягането на централната нервна система. Така на практика те предизвикват асептичен енцефалит или асептичен менингит.

Едно от оплакванията на заразените е схващане на врата, температура и главоболие. Не е изключена и появата на повръщане, вследствие на менингиалното дразнене, добавя вирусолог номер едно. Доброто в случая е, че тези инфекции не водят до трайни увреждания за здравето на човека след преболедуването им. За заразяване е нужна много малка доза непроверена вода или замърсена храна. От началото на летния сезон до 31-вата сезмица на 2019 година има близо 100 регистирани случая на вирусно засягане на ЦНС. За същият период от време през 2018 година тези случаи са били малко над 60. Това е повече от 35% увеличение, което трябва да мобилизира вниманието както на родителите, така и на педиатрите, каза проф. Кантарджиев.

Източник: Клиника.бг