Възстановиха цената на неврологичната пътека

Цената на неврологичната клинична пътека 56 е увеличена с 200 лв. и отново е 500 лв. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на блиц-контрола днес в парламентарната здравна комисия.

Припомняме, тя бе намалена от 500 лв. на 300 лв. с Анекса към НРД 2018 г. Срещу тази цена възразиха остро от Сдружението на общинските болници, като отбелязаха, че това е една от пътеките, по които тези лечебни заведения работят най-много. Впоследствие след среща с Надзорния съвет на НЗОК стана ясно, че цената може да бъде възстановена след преговори с БЛС.

От днес това е факт с подписването на анекс между Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на НЗОК, стана ясно от думите на Ананиев.

Причината за друг от проблемите на общинските болници също се е изяснила по време на тази среща. Става въпрос за масовото оплакване за определени ниски бюджети на тези лечебни заведения. Проблемът дошъл от факта, че при първоначалното разпределение на средствата Регионалните здравноосигурителни каси задържали увеличението от 8,32% като буфер и не го включили в бюджетите на болниците. Сега по настояване на БЛС цялата сума ще бъде разпределена в бюджетите на лечебните заведения. Тъй като между тях има голяма диференциация, е решено Лекарският съюз също да участва в разпределението, за да бъде споделена отговорността.

На днешната среща, в която са взели участие представители на МЗ, Надзорния съвет на НЗОК и БЛС, е постигната и договорка между Здравното ведомство и съсловната организация дейностите, които се финансират чрез методиката на МЗ, да имат по-добро остойностяване, информира още Ананиев. Това също засяга в голяма степен общинските болници.

Друг от въпросите, свързани с тези лечебни заведения, ще бъде уточнен утре на среща с премиера и Сдружението на общинските болници. Става въпрос за възможността някои от общинските болници да бъдат определени като защитени, което ще доведе до друг вид финансиране на дейността им, посочи министърът.

Източник: www.zdrave.net