В „Пирогов“ заработи център по телемедицина

Център по телемедицина заработи в „Пирогов“, а възможностите на иновацията бяха демонстрирани с онлайн връзка с болницата в Кърджали. По същото време в града екип от 11 лекари от спешния институт провеждаше безплатни консултации за деца. Идеята за дежурни кабинети по телемедицина е именно на създателят на програмата „Детско здраве – Пирогов“ д-р Асен Меджидиев. „Това изключително много ни улеснява, тъй като нито една държава не може да си позволи да има високоспециализирана дейност във всяка една област, а ние не можем да прреглеждаме всяка седмица в Кърджали“, обясни д-р Меджидиев, който е и шеф на УНГ-клиниката в „Пирогов“ и председател на столичната колегия на БЛС.

Апаратурата в болницата в Кърджали позволява директна консултация на местни лекари със специалист от „Пирогов“. Така болните дори и от най-отдалечените кътчета на страната ще имат директен достъп до консултации със високоспециализирани медици и ще могат да получат най-доброто за тях решение. Системата за телемедицина е разработена от български специалисти и се приема за революционна в здравеопазването.

Днес докторите демонстрираха как от Кърджали на дежурния специалист в „Пирогов“ бяха изпратени резултатите от изследванията и снимките от скенера на болна млада жена. Консултацията отне около 5 минути. Иначе този преглед би отнел на пациентката поне два дви, пътуване, пари и евентуално ангажиране на медицински екип и специализиран превоз. Телемедицината обаче решава проблема с липсата на специалисти в болниците на по-малките градове в страната.

За да поемат обажданията на болниците в страната  в „Пирогов“ вече ще има два дежурни кабинета със специалисти, които ще са на разположение 24 часа в денонощието. Припомняме, в Смолян пък вече работи кол център за връзка със спешната болница. Така пироговци ще имат възможност да лекуват и от разстояние, а по-тежките и заплетени случаи ще получават своето бързо решение в полза на болните.

Центърът по телемедицина в „Пирогов“ е изграден със собствени средства и с пари от дарения, като консултациите ще са безплатни.

Източник: Скенер.нюз