„Дари дъх“ и през 2018 година – в подкрепа на пациентите с пулмонална хипертония

Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ) ще отбелeжи Световния ден на пулмоналната хипертония със специално събитие под надслов „Дари дъх”.

Събитието ще се проведе на 4 май 2018 г., петък, в 15.00 часа, във Фънтопия, МОЛ „Парадайз“, гр. София

В спортния хепънинг ще се включат представители на Министерство на младежта и спорта, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова, председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, представители на Фондация „Вие сте част от нас“, пациенти и известни личности, съпричастни с кампанията „Дари дъх!“.

В рамките на инициативата деца и възрастни ще имат възможността в безопасна среда и с подкрепата на квалифицирани инструктори, да се впуснат в света на катеренето, като покорят специални елементи в залата. Лично председателят на БОППХ, г-жа Наталия Маева, която бе трансплантирана успешно с бял дроб преди две години в клиника във Виена, ще се включи в спортното катерене. Кампанията е създадена с цел да се повиши осведомеността на хората за това животозастрашаващо рядко заболяване на белите дробове и сърцето и се реализира с подкрепата на Министерство на здравеопазането и Министерство на младежта и спорта.

„Болестта на сините устни“ или другото име на пулмоналната хипертония, може да застигне всекиго. Невидимата болест те прави завасим от кислородния апарат. Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото движение, получаваш отоци по краката, ръцете, устните ти посиняват, задушаваш се. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се превръща от елементарно действие в огромно изпитание. Един от ключовите симптоми на пулмоналната хипертония е затруднено дишане дори при най-обикновени ежедневни задачи като кратка разходка или изкачване на стълби. Това силно повлиява качеството на живот на хората, страдащи от пулмонална хипертония. Те не могат да се справят с ежедневната домакинска работа, не могат да имат нормално семейство и социален живот – това може да повлияе на междуличностните отношения и води до депресия.

Ако болестта не се лекува, пациентите живеят не повече от няколко години. Ако се обединим около идеята за по-добра осведоменост за пулмоналната хипертония, бихме могли да постигнем по-ранно и точно диагностициране на болестта, оптимално лечение, по-добро качество на живот и повече научни изследвания върху различните видове пулмонална хипертония.

С тази диагноза се живее трудно, а качеството на живот е променено до неузнаваемост.

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. През 2018-та в международната кампания ще се включат над 80 национални асоциации от цял свят. Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации са сред инициаторите за отбелязването на Световния ден.

“Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“ за шеста поредна година е част от световната кампания „Дари дъх“, посветена на това рядко и коварно заболяване.

Като част от тазгодишната кампания, на 5 май (събота), за трети път, фасадата на НДК ще бъде осветена в син цвят – символ на „болестта на сините устни“. 4-ти май (петък) от 15.00 часа

За повече информация: Наталия Маева, председател на БОППХ, тел: 0877773887, e-mail:bgspph@gmail.com


ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИИТЕ