Двама експерти на НПО ще участват в диалога за промяна на Наредбата за медицинската експертиза

Наталия Маева и Елисавета Котова, членове на Управителния съвет на Национална пациентска организация, са излъчените от организацията експерти, които ще участват в работната група, която ще се заеме с измененията на Наредбата за медицинската експертиза. Инициативата на здравното министерство е в отговор на коментари от цялата страна, в които се посочва, че наредбата ощетява хората с увреждания.

Всеки пети човек с увреждания, който е подновил своя ТЕЛК по новата наредба, е ощетен с по-ниски проценти инвалидност. Действащата наредба за медицинска експертиза предвижда даване на процент инвалидност само за основното заболяване, а когато основното заболяване носи 80 и повече процента, да се вземат предвид и съпътстващите заболявания. За последните осем месеца през ТЕЛК комисиите са преминали близо 40 хиляди лица с увреждания, като 8000 от тях са с намалени проценти спрямо старото им решение, а една четвърт от ощетените са получили под 50 процента и на практика нямат достъп до никакво финансово подпомагане.

Ако имате предложения, които искате да отправите до представителите на НПО в работната група, пишете ни на office@npo.bg