Деца от Пловдив помагат на свои връстници с диабет

Малчуганите от детска градина „Светла“ в Пловдив се включиха в благотворителна инициатива в помощ на свои връстници с диабет. Те изработиха коледни играчки, които ще бъдат продадени на благотворителен базар в София. Всички сувенири на коледна тематика са изработени ръчно от децата с помощта на техните родители. Кампанията се осъществява от Национална Асоциация на Децата и Младите Хора с Диабет с помощта на районното кметство. Кметът Димитър Колев предаде изработените артикули на председателя на Асоциацията Елисавета Котова. Елисавета Котова е лично ангажирана с каузата, след като преди години нейната дъщеря развива диабет. Тогава тя е записана именно в детска градина „Светла“ и пази мили спомени от всички тук. Днес порасналата вече Мариета също беше в детската градина, като се срещна отново със своите учителки от детството. Коледният базар ще се проведе на 18-ти и 19-ти декември в The Mall София, ниво – 2.
Със събраните средства ще бъдат закупени сензори за измерване на кръвна захар на малки деца с диабет, без необходимост от постоянно убождане. Те ще се използват при най-малките, които вече страдат от диабет – деца от 0 до 5-годишна възраст. Чрез тях родителите следят състоянието на детето си и знаят как да реагират във всеки момент с храна, конкретни дози инсулин и помощ без да се налага да ги бодат с игли. Сензорите са животоспасяващи за най-малките, защото децата в тази възраст все още не могат да говорят добре и да обяснят как се чувстват, а това прави диабетът труден за овладяване. Те не се покриват от Здравната каса и Фонда за лечение на деца, нито се продават в България. Родителите са принудени да ги поръчват от чужбина за своя сметка, като стойността на два сензора, които стигат за един месец, е 240 лева.


Освен на благотворителния базар, всеки желаещ може да помогне с индивидуално дарение към Национална асоциация на децата и младите хора с диабет на следната банкова сметка:                                                               
ДСК ЕАД IBAN: BG 40STSA93000021653844BIC: STSABGSF НАДМХД/Национална Асоциация на Децата и Младите Хора с Диабет/Елисавета Котова, основание за плащане: „Повече българчета за България” източник: actualno.com