Димитър Петров: Хората с хемофилия не сме по-различни, стига да имаме достъп до адекватно лечение

Запознайте се с Димитър Петров. Той е на 20 години и от шестмесечна възраст е диагностициран с хемофилия. Тя e наследственo заболяванe, коeто се предава генетично. Изразява се в понижаване способността на тялото да съсирва кръвта. Резултатът от това е по-продължителни кръвоизливи при нараняване, синини и увеличен риск от вътрешни кръвоизливи в ставите и/или мозъка.

Болестта е рецесивна и именно заради това засяга предимно момчета – предава се от майка на син. Жените са носители на заболяването, докато симптомите се проявяват при мъжете. Лечението се състои във вливане на липсващия фактор на кръвосъсирване.

През 2019 г. за четвърта поредна година Българската асоциация по хемофилия организира Велопоход „Заедно“ в подкрепа на хората с хемофилия. Той ше се проведе на 21 април от 11:00 ч. едновременно в СофияПловдивВарнаБургас и Стара Загора. Тази година националната информационна кампанията ще премине под надслов „Движението е промяна!“ Велипоходът цели да даде гласност на инициативите за осигуряване на необходимото лечение и подобряване на социалните условия на живот за хората с вродени нарушения на кръвосъсирването.

Вижте какво сподели Димитър за трудностите, с които го сблъска хемофилията и за нуждата от повече разбиране и съпричастност.

Какво беше детството ти? Родителите ти повече ли те пазеха, отколкото другите деца?

Мога да кажа, че имах едно хубаво детство, въпреки че понякога се налагаше да се ограничавам в нещата, които правя. През първите 10 -11 години се е случвало родителите ми да не ми разрешават да правя някои неща, които са могли да ми навредят по един или друг начин, но с времето започнаха да ме оставят сам да преценявам какво да правя и какво не.

С какви трудности те сблъсква хемофилия? Как се справяш с тях?

Основната трудност, с която ме сблъска заболяването, е винаги да имам едно наум и да преценявам дали дадено нещо или дейност би навредила на моето здраве. Като цяло имам щастието, че в моето детство съм имал добър достъп до лечение, заради което сега съм по-спокоен. Въпреки това винаги внимавам за здравето си и се пазя от наранявания. Това ме кара да бъда по-избирателен в активностите си – лични и професионални.

Как се забавляваш?

Ще се включиш ли във Велопохода „Заедно“ 2019 на 21 април?

Да, ще се включа във велопохода с всичките ми приятели от и извън асоциацията по хемофилия. Каня всеки, който има желание и свободно време, да се присъедини към нас в името на каузата, с която искаме да разпространим до повече хора информацията за заболяването, както и да призовем всички да станат по-толерантни и разбиращи.

Какво искаш да знае обществото за хемофилията и за хората, които страдат от това заболяване?

Най-важното нещо, което обществото трябва да знае за хората с хемофилия, е това, че ние не се различаваме по нищо от един нормален човек, стига да имаме достъп до адекватно лечение, което държавата да осигури, тъй като лекарството е изключително скъпо и няма как да си го набавяме сами.

За какво мечтаеш?

Може да звучи малко банално, но мечтая да се развия професионално – в областта на биологията и да направя откритие, с което ще мога да помогна на много хора.

Източник: http://inews.bg