Дискусия за реформирането на болниците и финансовото им състояние по време на Икономически форум за Югоизточна Европа

Независим доклад за финансовото състояние на болниците бе представен по време на дискусията „Реформиране на болниците – важна част от здравната реформа”, която се проведе на 18 юни 2015 г. по време на Икономически форум за Югоизиточна Европа.

Представители на институции, болници, съсловни организации и експерти в сферата на здравеопазванетo взеха участие в дискусията, фокусирана върху финансовото състояние на лечебните заведнеия в България и необходимостта от реформирането на болниците.

Докладът „Лечебните заведения за болнична помощ. Финансов доклад 2006 – 2013 г.” е изготвен от консултантска къща „Симбула“ и показва основните тенденции в развитието на финансовото състояние на болниците. Основен източник на информация при изготвянето му са годишните отчети, подавани в Търговския регистър от лечебните заведения в периода 2006 – 2013 г. Представените данни за броя на държавните, общинските и частни болници в България; приходите на лечебните заведения за болнична помощ; основните разходи и относителния им дял от бюджета на болниците; финансовите резултати на системата от лечебни заведения; платежоспособността на болниците и др., станаха повод за разгорещена дискусия по отношение реалното финансово състояние на лечебните заведения.

Участие в събитието взеха: д-р Адам Персенски – зам.-министър на здравеопазването, д-р Жак дьо Тоф – председател на борда на директорите на Healthcare Belgium, доц. д-р Костадин Ангелов – изпълнителен директор на УМБАЛ „Александровска”, доц. д-р Атанас Щерев – основател на медицински комплекс „Д-р Щерев“, д-р Станимир Хасърджиев – председател на Национална пациентска организация и г-н Живко Иванов – управляващ партньор в консултантска къща „Симбула“.

Д-р Адам Персенски заяви, че основната идея, която МЗ има за реформата в България, е да постави пациента в центъра на здравеопазването. Според него, за да се получи това, трябва пациентът да не се прехвърля от една в друга болница. От Министерството смятат, че втората насока, в която тряба да се работи, е анализ на финасовата структура на лечебните заведения, като според техните анализи общите стопаснки разходи на държавните болници са не повече от 90 милиона и тяхната смела идея е държавата да поеме тези разходи, а средствата, идващи от НЗОК да остават само за лечение.

По време на панела, д-р Жак дьо Тоф сподели своя опит на експерт в сферата на здравеопазването и реализирането на здравната реформа в Белгия. Той даде ценни препоръки и идеи за това как трябва да бъде реализирана реформата в България. Според него болниците трябва да работят в колаборация, а скъпите грижи трябва да бъдат обединени в по-малко лечебни заведения. Според д-р Жак дьо Тоф от съществено значение е дисциплината и спазването на строги правила от всички, за да може да се случат реформите.

Дискусионният панел е част от програмта на тазгодишното издание на Икономически форум за Югоизточна Европа – Предизвикателства пред икономическото възстановяванe, който се провежда в периода 18-19 юни 2015 г. в Кемпински хотел Маринела. Домакин на дискусията беше Национална пациентска организация с подкрепата на специализирана комисия „Здравеопазване“ към Германо-Българска индустриално-търговска камара.

Икономически форум за Югоизточна Европа – Предизвикателства пред икономическото възстановяванe се организира от Български икономически форум и с официалната подкрепа на вицепремиера Меглена Кунева, Министерството на икономиката и Представителството на Европейската комисия в България.