Днес отбелязваме Световния ден за борба с ВЧЗ

Всяка година на 19-ти май се отбелязва Световният ден за борба с възпалителните чревни заболявания, като темата тази година е “Да работиш с ВЧЗ”, а фокусът е върху трудностите, с които се сблъскват пациентите в трудовото си ежедневие и професионален живот. Приблизително 10 милиона души по света живеят с диагнозите болест на Крон и улцерозен колит, като по-голямата част от тях са в трудоспособна възраст.

Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит традиционно ще се включи в международната инициатива различни знакови архитектурни обекти да бъдат осветени в лилаво, цветът на ВЧЗ, като в София това ще бъде сградата на Националния дворец на културата. Очаквайте и интервюта на пациенти и членове на Асоциацията в различни медии, с които се надяваме да повишим информираността на обществото относно хроничните възпалителните чревни заболявания.

Нека изразим своята принадлежност и съпричастност към вече немалката общност на хора с ВЧЗ по света, споделящи еднакви предизвикатекства и трудности, в стремежа си към по-добър живот. Използвайте специалния хаштаг #WorldIBDday или #worldibdday2020 и лилавия цвят на капманията, за да можем заедно да подкрепим и помогнем за популяризирането на Световния ден за борба с ВЧЗ.

Източник: www.babkuk.org