Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи по време на днешното изслушване в парламента, че 33 лечебни заведения у нас имат удостоверения за поддържане на донори в мозъчна смърт, а 7 болници могат да правят трансплантация на органи. Въпреки това през 2018-та година у нас са направени едва 16 трансплантация от трупни донори.

Регистрираните към момента лечебни заведения за трансплантация в страната са УМБАЛ „Александровска“, УСБАЛ „Света Екатерина“, УМБАЛСМ „Пирогов“, УБ „Лозенец“-София, Аджъбадем Сити Клиник МБАЛ „Токуда“, УМБАЛ „Света Марина”-Варна и ВМА-София.

„Тези лечебни заведения основно са в София, извън столицата е единствено УМБАЛ „Св. Марина“- Варна. Ще стане ли Варна втори трансплантационен център в  страната? Предвидени ли са вече в тези 7 центъра т.нар. посттрансплантационно наблюдение, защото за трансплантираните пациенти с органи и хемопоетични клетки е необходим строг контрол, а понякога и лечение?“, попита депутатът от БСП проф. Анелия Клисарова.

„Водим  разговори с отделни клиники в Европа, които са членове на Евротрансплант. Едно от изискванията на тези клиники за сътрудничество, е те да влязат в конкретни договорености с конкретен екип специалисти, а не с множество екипи. Това ще ни даде възможност да формираме екипи и извън столицата“, отговори министър Ананиев.

Източник: Здраве.нет

Категория:

Translate »