Доц. Ангел Кунчев: Глобили сме над 100 души в София за липса на имунизация срещу морбили

„Над 100 акта с глоби за липса на имунизация срещу морбили сме направили само в София и София-област. Огромната част от тях са на общопрактикуващи лекари, но има и на родители, както и на медицински специалисти, които работят в детски ясли и градини, където не би трябвало да се допускат неимунизирани деца“. Това каза доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор пред БНТ. Санкциите са между 100 и 300 лв., при последващ случай – 500 лв.

Той допълни, че епидемията от морбили започна в средата на февруари т.г. у нас. Достигнаха се доста високи стойности на заболяемост в някои райони, която и досега продължава да е предимно в регионите Благоевград, София-област, София-град и Кюстендил. Има над 10 области в страната, в които няма нито един случай. Общият брой на случаите на заразени у нас от февруари до 8 август е 1134.

По повод изнесената информация за заразен с морбили служител на Варненското летище, доц. Кунчев каза, че най-вероятно това ще е остане единичен случай във Варна, а слежителят вероятно се е заразил при контакт с пътуващ.

По думите на доц. Кунчев епидемията от морбили намалява значително като интензитет. „В пика й през април и май имахме по 80-90 случая седмично. Сега имаме по 10-15 случая на седмица. Наблюдаваме основно регионите на Пазарджик и Монтана, където все още има активно предаване на вируса. Опитваме се да ограничим там разпространението на инфекцията, което става с допълнителна имунизация и издирване на тези, които не са ваксинирани. Над 20 000 деца сме издирили и ваксинирали тази година, което създава бариера, ограничаваща разпространението на инфекцията. 90% от случаите на морбили са в ромската общност“, допълни той.

Инфекцията от морбили засегна не само Европа, но и САЩ, където обявиха най-голямото огнище на морбили от от 1992 г. насам. В САЩ регистрираха 10 нови случая миналата седмица, с което общия брой случаи за годината вече е 1 182. От Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията съобщили, че към 8 август са регистрирани случаи на силно заразната болест в 30 американски щата, съобщи „Ройтерс“.

Източник: Здраве.нет