„90% от лечението на артериалната хипертония се състои в превенция на стойностите на артериалното налягане. Когато човек обърне внимание на артериалното си налягане още в началото, преди да е станало сериозно заболяване, смятаме, че можем да се справим с този проблем.“ Това каза директорът на Медицински център по сърдечно-съдови заболявания доц. Красимира Христова пред Bulgaria ON AIR.

По думите й много често артериалната хипертония може да протича безсимптомно и да се установи след посещение при лекар. Главоболие, замаяност, световъртеж, стягане, недостиг на въздух също са симптоматика, която може да се дължи на високите стойности на артериалното налягане.

По думите й стойностите от 130 до 150 на 90 са най-неблагоприятните, тъй като пациентите отказват да приемат, че това всъщност е такава, която трябва да бъде третирана с лекарства.

„Приемането на хапче сутрин, в зависимост дали имаме високо артериално налягане, или не - е най-грешният подход, защото в медикаментите, с които лекуваме в днешно врече, са с дългодействащи формули, които действат едва след няколко часа. Ако човекът вземе лекарството си чак, когато вече е повишено налягането, може да е фатално“, изтъкна тя.

Доц. Христова съобщи, че хипертониците у нас са около 2 млн. души, но едва половината от тях са наясно с диагнозата си, а от тези 50% половината не се лекуват. Оказва се, че близо 80% от хипертониците не провеждат адекватно лечение.

"Задължително е веднъж годишно да ходим на кардиолог, защото промяната, която настъпва от артериалната хипертония, може да се забележи във всеки един орган - сърце, мозък, очи, бъбреци. Всички тези функции следва да бъдат проверени чрез изследвания, които да покажат дали е добър контрола и дали е адекватна терапията", подчерта доц. Христова и препоръча след 35-годишна възраст да се правят прегледи при кардиолог.

По думите на доц. Христова пациентите не само в България отиват на лекар едва когато забележат даден проблем. Профилактиката остава в ръцете на общопрактикуващите лекари, а те не винаги имат достатъчно време, за да я осъществят.

„Артериалната хипертония е социално значимо заболяване води до инвалидизиране на пациентите. Най-честите причини са появата на мозъчните инсулти, сърдечните инфаркти, предсърдното мъждене, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност“, допълни тя.

Източник: Здраве.нет