Д-р Ангел Кунчев: Вече имаме 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска

„Вече имаме 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапване от кърлежи. При ухапване от кърлеж препоръчваме да се търси лекарска помощ, особено когато става дума за деца или когато кърлежът е влязъл надълбоко в кожата на човека. Важното е да се махне колкото е възможно по-бързо и то трябва да се махне цялото му тяло, защото всяко нарушаване на целостта му крие рискове от заразяване“. Това подчерта пред БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, по повод нарастващата опасност от кърлежи въпреки обработката на тревните площи.

„Заради климатичните условия кърлежите са наистина повече през тази година, обработките на тревните плбощи в градовете не са ефективни заради всекидневните валежи на дъжд. Сравнено с миналата година сме с около 30% по-малко на брой случаи на заболели вследствие ухапване от кърлеж. Темпът на нарастване е сега, така че през следващите два месеца ще надминем бройката от миналата година“, допълни д-р Кунчев.

Той препоръча при излизане сред природата или при по-продължителен престой на тревни площи да се използват репеленти или да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, защото така кърлежът не може да се впие в кожата. Добре е също така да се огледа тялото след прибиране от престой навън.

Здравният инспектор съобщи, че продължава циркулацията на вируса на морбили в страната, но че 2/3 от районите все още не са засегнати.

„Темпът не е висок. Епидемичният процес се развива засега в Кюстендил и в София“, каза д-р Кунчев.

Източник: Здраве.нет