Д-р Дечо Дечев: Общинските болници и детското здравеопазване трябва да бъдат извадени от пазарния модел

Причината за ескалирането на напрежението в здравеопазването е, че в предишните години всеки екип на министерството замиташе проблемите и ги прехвърляше на следващия екип. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред Нова телевизия. „Идва момент, в който това напрежение нараства. То се изразява главно в това, че тези, които предоставят услугите не са доволни от това, което им се заплаща, а потребителят на услугата има проблеми с качеството, което получава“, каза той.

По думите му повишаването на парите категорично няма да промени качеството на системата. „Призивите да се обичаме са популистки послания, които до нищо няма да доведат. Нашият здравноосигурителен модел е пазарен, в най-дясната му форма защото се гледа само приходът по определена дейност. Някои от участниците в този модел категорично нямат място в него. В този модел така и не успяха да се впишат общинските болници, в него няма място и детското и майчино здравеопзаване. За пореден път сме свидетели на забавяне на промяната на модела и това води след себе си все повече негативи. Никой обаче не прави предложения  тези участници в системата да бъдат извадени“, каза д-р Дечев. Той уточни, че според проекта за бюджет на НЗОК за 2020 г. половината от предложеното увеличение от 200 млн. лв. отива за болнична помощ, 19 млн. лв. за първичната доболнична помощ, а около 130 млн. за нови лекарства и повишаването на нивото на реимбурсираните към момента.

Д-р Дечев заяви, че ако средствата, които се дават за здравеопазване у нас, бъдат разпределени на по-малък брой участници на пазара, ще бъдат напълно достатъчни. Другата част от решението на проблема е допускането на участниците в допълнителното осигуряване.

По отношение на контрола, д-р Дечев коментира, че експертният персонал в НЗОК не е достатъчен, за да контролира медицинските дейности. „Те не могат да влязат в детайли и да  преценят дали на един пациент трябва да му се сложат един, два или три стента. Затова се проверява дали документацията отговаря на определени условия, а записите от манипулациите се предоставя на експерти“, каза той. По отоношение на съмненията, че в МБАЛ-Пазарджик са били извършвани излишни процедури на пациенти, за да могат да се вземат повече пари, управителят на Касата заяви, че болницата е била проверявана по същия начин. „На практика така беше постъпено и в случая в Пазарджик. Проверките там продължават, но това, което се видя е, че действително е имало едно залитане. Нашето мнение от касата е категорично, че има голяма доза истина, в това, което беше изнесено“,  каза той.

„Този начин на контрол работи. Проблемът е, че обективните доказателства дали нещо е изпълнено или не, дали има разлика между това, което е написано и това, което е получено като помощ, в огромна част от случаите зависят от участието на самия потребител на тази услуга. Затова се препоръчва и второ, и трето мнение за тези, които могат да си го позволят“, допълни д-р Дечев.

Според управителя на Касата най-големият проблем в системата е нарушената връзка в този крайно десен модел между болничната и доболничната помощ, като илюстрира думите си с трагедията с починалото тригодишно дете. „Най-краткият път в такава ситуация е личният лекар-педиатърът. Вместо това, родителите за първи преглед отиват на най-високото място в йерархията – Педиатричната болница, която пък не е окомплектована напълно. Детската болница е едно от лечебните заведения, за което всеки път се прави изключение, че не отговаря на изискванията. Но какво би променило наличието на Национална детска болница, за какво трябва да се дадат още едни 100 млн. лв., след като и сега в тази болница, за коментирания период, 30% от леглата са били свободни? Капацитетът на тази не се изпълнява, за да мислим за по-голяма болница“, каза д-р Дечо Дечев.

По отношение на 5-те млн. лв., които НЗОК плаща на НАП за събирането на здравните вноски, управителят на Касата заяви, че Надзорният съвет е гласувал с 5 на 4 гласа да не се плащат повече. Реално обаче това може да се случи само, ако има законодателна промяна. „От действията на политиците зависи. Въпросът е защо Касата е единствената институция, която плаща за събирането на тези вноски. Ние искаме равно отношение с другите клиенти на НАП, да има еднакво отношение към всички“, каза управителят на НЗОК. За надлимитната дейност той уточни, че който докаже в съда, че му се дължи, ще му бъде изплатена.

Той коментира и липсващите лекарства у нас, някои от които са от жизненоважна необходимост за клиентите. „Решението дали едно лекарство ще се продава у нас или не, е на търговеца. НЗОК работи с над 170 производители, бюджетът за лекарства за 2020 г. е 1,3 млрд. лева и който иска да участва е добре дошъл. Някои от производителите обаче изтеглят продуктите си от нашия пазар, за да не влияе той при определянето на цените им на други пазари и по-ниската стойност тук, да свали цената и на големите пазари. Същевременно обаче има една група лекарства – евтини и много употребявани, които трябва да бъдат защитени в този процес и това е работа на министерството на здравеопазването“, каза д-р Дечев.

Източник: Здраве.нет