От всички професионалисти по здравни грижи най-тежко е положението при медицинските сестри. За разлика от тях, при лаборантите няма недостиг, а средната възраст е около 40 години. Явно престижът на медицинската сестра през годините рязко е паднал. Това каза пред NOVA NEWS председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

По думите му трябва да се работи в посока повишаването на престижа. „Голям проблем е не само, че няма желаещи да учат за това, а и дори тези, които учат за медицински сестри, след дипломирането си работят нещо друго. Важно е да се осъзнае, че трябва да се започне да се работи веднага по този проблем“, добави д-р Маджаров.

Той припомни, че преди две години БЛС е алармирал за проблема, но нищо не е направено. „Тези, които се възмущават от големия брой болници, след пет години няма да имат причина за това, защото 1/3 от болниците ще се самозакрият поради липса на медицински сестри“, каза председателят на БЛС.

По думите му над 1/3 от сестрите и над 25% от лекарите в момента са над 65-годишна възраст.

„Нужна е коренна промяна в мисленето на министерствата на финансите, здравеопазването и образованието. Трябва да има допълнителни средства, които да бъдат отпуснати за повишаване на приема на такива специалисти и за обучението им изцяло на държавна издръжка, като по този начин бъдат задължени да работят и в страната. Второ – задължително трябва да се приемат законови механизми за гарантиране на минимални възнаграждения. Не може всеки директор да решава сам колко да даде минимално. Може да решава за бонусите, но минимумът трябва да е подсигурен за всеки, който работи като млад лекар или медицинска сестра. Това са две неща, които ако не се направят веднага, ще задълбаем още повече или политиците да ни признаят с какво смятат да заменят професионалистите по здравни грижи“, категоричен беше д-р Маджаров.

Източник: Здраве.нет