Д-р Мариета Райкова: Изготвя се техническата спецификация за обществените поръчки за медицинските изделия за ЦФЛД

www.zdrave.net, 20.04.2018 г.

Предстои да бъде окончателно изготвена техническата спецификация за обществените поръчки за медицинските изделия във Фонда за лечение на деца (ЦФЛД), каза пред bTV директорът на Фонда д-р Мариета Райкова.

Тя подчерта, че процесът е бавен, защото спецификацията се изготвя от националните консултанти, а рисковете са големи. „Медицинските изделия са хиляди. Опасенията са, че дори обществената поръчка да стартира, не е ясно кога ще бъде финализирана. В същото време има опасност при проведена обществена поръчка за едно изделие при лечението на едно дете, да се появи необходимост за друго“, каза д-р Райкова.

Тя коментира и принципът, по който Фонда процедира, когато има дарителски кампании за лечението на деца. „Има случаи, когато родителите стартират дарителска кампания преди да са кандидатствали във Фонда за лечение на деца. Има случаи, в които лекарите преценяват за дадено дете, че то може да бъде лекувано в България. Тогава родителите решават, че желаят, независимо от тяхното становище, да се лекуват в чужбина и отварят дарителска сметка. Тези кампании касаят Фонда дотолкова, доколкото при наличието на дарителска сметка, ако средствата не достигат, а детето е одобрено за лечение в чужбина, Фонда трябва да доплати сумата. Когато има дарителски средства, те се превеждат на лечебното заведение, а не на Фонда. Т.е. ние не оперираме с тези пари“, подчерта д-р Райкова.