Малко са лекарите, които се занимават с интервенционална неврорентгенология. Малко са и тези, които са сертифицирани и имат право да осъществяват процедурите, свързани с лечение на мозъчни аневризми, артерио-мозъчни малформации или мозъчни фистули. Това каза пред БНТ д-р Александър Сираков, специалист по образна диагностика и интервенционална неврорентгенология към Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В навечерието на 24 май той спечели наградата „Питагор“ за млад учен в областта на науките за живота и медицината в конкуренция с още 6-ма млади лекари.

По думите процесът изисква доста дълга квалификация и задължителни познания по образна диагностика, съдова анатомия на мозъка. „Това е дълъг път, който човек трябва да извърви преди да се занимава с каквито и да било интервенционални процедури“, каза д-р Сираков.

„От гледна точка на техника и апарати има много добри у нас. Благодарение на усилията на ръководителя на звеното проф. Сираков имаме един от най-модерните би-планови ангиографи. Това е задължителна апаратура за провеждането на такъв тип манипулация“, каза още той.

Д-р Сираков беше категоричен, че България представя много възможности за развитие. „Да не говорим, че у нас все още лечението на исхемичния инсулт е тотално неразвито. Смятам не само да остана тук, но и да призовавам много млади колеги да се развиват именно в тази специалност, за да може тази възможност да се предостави на българския пациент. Това, което бих препоръчал на колегите, е да намерят една приятна среда за работа. Да не търсят шефа, а да търсят ментора!“, каза той.

По отношение на научната дейност в медицината у нас обаче той заяви, че тя не се стимулира у нас. „За да се продуцира научна дейност, по цял свят е нужен доста голям финансов ресурс, което е стряскащо. Световната научна и медицинска общност упорито се бори с това, но повечето от западноевропейските списания изискват такси за публикуване, особено тези, които са с висок импакт фактор. Мисля, че МУ-София се пробужда в тази насока, но смятам, че усилията им са крайно недостатъчни", подчерта д-р Сираков.