Д-р Станимир Хасърджиев: Болниците отказват да лекуват ХИВ-позитивни

„Има сериозна стигма в обществото, в болниците отказват да лекуват ХИВ-позитивни и лекарите се страхуват да работят с тези пациенти.“ Това каза пред bTV д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той коментира случая на отказано лечение на пациент, който е ХИВ-позитивен.

Проблемът се появил, след като се оказало, че мъжът има нужда от операция, след открит изкривяване в областта на носа, което му пречи да диша. Той е върнат от две болници. След това е изпратил запитвания към десетки лечебни заведения, но от половината е получил отказ, а от останалите – мълчание.

По-рано през май тази година друг мъж с ХИВ почина, след като няколко болници отказаха да го лекуват. Д-р Хасърджиев заяви, че тази инфекция вече е напълно лечима.

„Хората, които са на терапия са с неоткриваем вирус, те не могат да инфектират нито медицински персонал, нито сексуалните си партньори. Те са напълно нормални хора, които не се различават от всеки друг човек“, обясни медикът. „Няма разлика дали човек е инфекциозно болен или не е, предпазните мерки са едни и същи при лечение. Ако медицинският персонал спазва правилата, които е длъжен да спазва, няма никакъв риск“, посочи д-р Хасърджиев.

Източник: clinica.bg