Д-р Станимир Хасърджиев: „Вместо голяма и неефективна болнична мрежа, да се инвестира в иновативна доболничната помощ“

„Големият проблем е, че нашата болнична система не беше подготвена и не бе реформирана спрямо съвременните тенденции и изисквания за това да подсигурява грижа на хората, особено в малките населени места, без да е необходимо да има болница в този вид, в който класически ние я познаваме. В България продължихме по стария начин – да държим болници и структури, въпреки, че медиците за тях намаляват. Това каза в предаването „България сутрин“ на телевизия Bulgaria ON AIR председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Той гостува в ефира на сутрешния блок заедно с бившия директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков.

„Така в един момент се оказа, че в малките населени места проблемът с болниците стана сериозен. Като прибавим и сериозното недофинансиране към тези лечебни заведения в продължение на години (защото, когато нямаш лекари и персонал, не можеш да работиш по много клинични пътеки), ситуацията стана повече от прогнозируема. До днес политиците не предприеха никакви мерки за това да се реформира цялостната болнична система, така че хората да получават качествено здравеопазване, без това непременно да се случва в болница“, каза още Станимир Хасърджиев.

„За мен проблемът е, че нашата система е обърната към болници – колкото повече болници има, толкова повече лекари, толкова повече заплати, но излекуван ли е пациентът – особено значение няма. Освен това, когато закриваш едно отделение или болница, трябва да предложиш по-добра алтернатива. Такъв беше проблемът с болницата в Девин – тръгна се към закриване, без да се даде алтернатива на хората. Тук е ролята на държавата – да даде механизмите за преструктуриране и финансиране, така че да се гарантира добре развитата извънболнична помощ, със стационар, със специалисти, но със специалисти, които идват от големите лечебни заведения и гарантират спокойствие на всички пациенти.“, каза д-р Хасъджиев.

Той даде пример с някои страни в Европа, където броят на леглата за долекуване, рехабилитация и продължаващо лечение е много по-голям от броя на леглата за лежащо болни. „В България болници за долекуване няма, всички са болни и една трета от населението ни влиза в болница“, заяви председателят на НПО. Д-р Хасърджиев коментира още случая на Крейг Харпър, който остана с недоизяснена диагноза, съпътстваща ХИВ заболяването му, поради стигмата към ХИВ. „Пациентът бе върнат от три болници, защото всички лекари и сестри бягат от пациентите с ХИВ, все едно са прокажени, поради собственото си невежество“, коментира д-р Хасърджиев. „В 21 век да гледаш на пациента си с ХИВ като заплаха не може да бъде оправдано с нищо“, завърши Хасърджиев.