Д-р Станимир Хасърджиев: „Да спрем злоупотребите в ТЕЛК е различно от това да спрем харча за хората с увреждания“

Пациенти обжалваха в съда промените в ТЕЛК, тъй като според тях ги ощетяват и оставят без социални добавки. Хора с увреждания и техни близки пък протестираха пред Министерство на здравеопазването заради силно орязаните оценки на решенията на ТЕЛК.

„Пациентите са много ощетени. През последните месеци оплакванията от страна на пациенти са страшно много. Да спрем злоупотребите е различно от това да спрем харча за хората с увреждания.

Тези злоупотреби са причина за мизерстването на хората, които наистина имат нужда държавата да им помогне. Новите промени ощетиха точно тези хора“, коментира председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

По думите му комисиите по незнаен критерий избират едно водещо заболяване и всички останали заболявания нямат значение или то е минимално. Това е в противоречие с новите тенденции в медицината, смята той.

„Ако държавата си вършеше както трябва работата, за да не се допуска здрави хора да точат системата, тогава няма да се говори за намаляване на разходите, а за намаляване на злоупотребите и увеличаване на ползите за пациентите“, настоя той пред Bulgaria ON AIR.

„Концепцията за това как се извършва експертизата не е достатъчно добра“, категоричен бе д-р Хасърджиев.

https://youtu.be/kZIleZQty9w