Д-р Станимир Хасърджиев: „Дебатът е как да се предпазим, а не дали хората да си вземат отпуск за самоизолация“

Държавата за пореден път показа, че реагира само при поява на криза, а в останалото време пренебрегва въпросите, свързани с реакция при определени прояви, застрашаващи здравето на хората. Това коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация в интервю за портала ТОП Новини. „За съжаление виждаме разнопосочни послания от различни политически сили и лица на високи постове в държавата, което показва, че няма ясна визия и политика, която да е предварително стикована. Тоест, липсва какъвто и да било разговор или план за поведение при такива ситуации“, каза д-р Хасърджиев.

„Смятам, че държавата спомогна за подклаждане на настроения за психоза. Вместо дебатът да бъде какво да правят хората, той беше за това какво няма да плати държавата, защото хората по собствено желание едва ли не ще се заразят с вируса. За да не се всява паника, държавата трябва да подава информация към населението какво трябва да се прави и как държавата ще помогне на тези, които попадат в застрашените групи или евентуално евентуално ще бъдат инфектирани. Вместо това, държавата обясняваше как няма да помага на тези хора, как те да се оправят сами, да си плащат сами болничните“, каза още д-р Хасърджиев. Според него държавата трябва да застане до хората и да измисли законов ред за компенсация на карантинния период, като по този начин спомогне да не се заразят други.

Според д-р Хасърджиев в България информацията, подавана от Министерството на здравеопазването, не е достатъчна и трябва да се вземе пример от това, което са направили националните институции в големите европейски държави.

„Направихме си труда и сме превели едно към едно инструкциите от здравната служба на Великобритания, които са много простички и вече са качени на страницата на Националната пациентска организация, възнамеряваме да ги изпратим и на Министерството на здравеопазването. Те са насочени към населението и към медицинския персонал. С прости правила какво да се прави, защо да се прави. При кои случаи човек да си стои вкъщи и защо. В никакъв случай човек, който има съмнение, че е с коронавирус, да не отива на лекар“, допълни председателят на Националната пациентска организация.

Наложително е Министерството на здравеопазването и Здравната каса да дадат инструкции и по-пълна информация към личните лекари и болниците как да действат. Да се направи информационна кампания, насочена към населението какви профилактични, предпазни и ограничителни действия трябва да се предприемат, както и при какви условия е необходима самоизолация на високорисковия пациент. Тези действия да бъдат съгласувани с работодателите с цел намаляване на негативното влияние върху националната икономика.

„Обществото в момента наблюдава с интерес, вероятно част от него си мисли, че това е поредна серия от световната конспирация, а друга вероятно си мисли, че се отклонява политическото внимание. Тези, които следят внимателно процесите, обаче виждат, че това е една реална заплаха пред човечеството. Заплаха, която няма да затрие човечеството от Земята, но е достатъчна, за да предизвика достатъчно много поразии и да зароди глобална икономическа криза“, изтъкна в заключение д-р Хасърджиев.

Източник: ТОП Новини