Д-р Станимир Хасърджиев: „Доплащанията ще ощетят бедните български пациенти“

От промените, свързани с доплащанията, които предлага здравното министерство, най-ощетен ще бъде бедният български пациент. Това коментира в ефира на БНТ д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация.

„Имаме най-висок брой болници с най-ниска успеваемост в Европа“, категоричен беше председателят на НПО пред БНТ. Той обърна внимание и на опцията пациент ако иска, да си плати допълнително за лекарство или манипулация, като попита по какъв стандарт ще се определя съответната услуга.

Д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация (НПО) отново заяви, че отдавна се знае какъв е проблемът – в здравната система влизат по-малко средства, отколкото се изразходват.

Юристът д-р Мария Петрова беше категорична – всичко, което е здравна услуга, не трябва да се заплаща. Въпросът, според нея, е какво точно се смята за здравна услуга. Тя добави и, че много често пациентите постфактум разбират, че са ползвали услуга при лечение, макар да не са я ползвали всъщност т.е. няма информиран избор. Мария Петрова напомни, че НЗОК редовно не покрива импланти за пациенти.