Д-р Станимир Хасърджиев: Здравето е в основата на икономическия растеж

„В основата на всичко е населението. То е факторът, който движи икономическия растеж на една нация. Фактът, че то намалява е основен аргумент в опитите да се убедят отговорните фактори, че здравето е изключително важно за всяка една държава“.

Това подчерта д-р Станимир Хасърджиев – един от основателите и председател на Национална пациентска организация (НПО) по време на встъпителната презентация в дискусията „Здравословната среда – рискове и работещи модели“, организирана от сп. „Икономист“.

Шест години по-ниска от тази в ЕС е продължителността на живота у нас. Хроничните незаразни болести причиняват смъртта на 80% от българите. Поведенческите фактори са в основата на смъртността при над 40% от тях.

Харчим за здраве минималното, а най-сериозните суми са за ваксини и основна превенция. И не винаги сме наясно как се разходват средствата. По-важното обаче е, че ефектът е почти незначителен, отбеляза още той.

С над 30 години се е увеличила продължителността на живота в САЩ в рамките на 20 век вследствие на поставянето на здравето на нацията сред главните приоритети на страната. Ефектът е не само здраве, но и спестяване на средства, както и ефект от правилното организиране и планиране.

Примерът със САЩ е показателен и с това, че от най-затлъстяла нация в световен план, тя отдавна бе задмината от Европа в това отношение, подчерта още Хасърджиев.

Световната здравна организация посочва тютюнопушенето като главна причина за висока смъртност в световен план. Хасърджиев даде световни примери за успешни опити в борбата с порока. Освен това посочи добри практики срещу други зависимости.