Д-р Станимир Хасърджиев: „Лекарите и сестрите протестират с право“

Лекарите протестират абсолютно справедливо, не само те, а и целия медицински персонал. Проблемите в здравеопазването у нас отдавна се неглижират. Така председателят на Национална пациентска организация Станимир Хасърджиев коментира в студиото на „Денят“ по ТВ+ протестите на лекари и медицински сестри в последните дни.

В България няма национална педиатрична болница, както и няма национален център, в който да се обучават новите кадри. Педиатрията, коментира Хасърджиев, е особено важна част от нашата здравна система, защото страната ни е на едно от първите места по детска смъртност в Европа.

„Колкото и политиците да твърдят, че сме намалили детската смъртност, което е факт, тя продължава да е далеч над допустимото на Стария континент. Причините се крият в условията в родилните отделения, болниците изобщо, обучението на лекарите, подготовката на майките и бъдещите родители, в ранното наблюдение на проблемите, ваксинирането, профилактиката на утежнената бременност и много други.“, допълни д-р Хасърджиев. Той обобщи сериозните проблеми в педиатрията с липсата на визия и политика, които са заменени от политически лозунги.

Вижте още във видеото от участието на д-р Станимир Хасърджиев в ефира на TV+.