Д-р Станимир Хасърджиев: „Ваксинирането е критично важно“

Жертвите на коронавируса в Китай се увеличават непрекъснато – вече са над 400, а заразените са над 20 000. Състоянието на близо 2 800 се оценява като тежко.

Вируси и бактерии има навсякъде около нас, свикнахме всичко да лекуваме с лекарства. Това каза за „Денят ON AIR“ председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев. „Ситуацията с коронавируса ясно показва защо трябва да се ваксинираме, а не да се лекуваме с билки отпреди 5000 г.“, допълни той.

По думите му проблемът е в това, че в България дори няма Национална инфекциозна болница, която да е както трябва. Нямало и средства тя да се обзаведе. Това според него показва, че не се мисли стратегически. В Инфекциозна болница имало много добри кадри, но условията там били покъртителни.  А тя е от значение за националната сигурност, категоричен е той.

„От здравеопазването зависи и икономиката – колкото сме по-здрави, толкова повече ще работим, нека да се приеме като инвестиция“, подчерта Хасърджиев.