Д-р Станимир Хасърджиев: Проблем са липсата на профилактика и на здравно образование.

Тъжна статистика на Евростат показва, че близо половината от смъртните случаи в страната е можело да бъдат предотвратени, ако в България има функционираща здравна система и качествени медицински услуги.
Цифрите показват, че има какво да се реформира в здравната система. Колко е ефективна здравната ни система и от какво боледуваме най-много – в предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация и Евгения Александрова от Асоциация на пациентите с онкозаболявания.
„Липсата на профилактика, липсата на каквото и да било здравно образование и програми за здравно образование. Хората трябва сами да мислят за здравето си, но за да го направят, тяхното възпитание трябва да започнва от рано. Профилактиката започва от семейството и продължава през детската градина, училищата, университетите.“, коментира д-р Хасърджиев.
По думите му няма връзка между образователната и здравната система. Голям проблем в системата са и лекарските грешки. В страната има постановени решения по над 200 случая на лекарска немърливост, но много малко медици всъщност са наказани. Няма затворени болници, няма уволнени лекари, а случаите отшумяват постепенно.
„Хората трябва да са достатъчно шумни и да реагират на всякакво бездействие от страна на която и да е институция. В България няма ясно разписани стандарти и правила за поведение на лекарите, а системата е създадена така, че тя сама генерира проблеми.“, категоричен е председателят на Национална пациентска организация.
Какъв е процентът на хората, потърсили правата си след лекарска грешка?
„В моята практика тези хора са болшинство. В повечето случаи хората казват, че имат всички налични доказателства, но не им се занимава. В останалите случаи аз лично имам информация за недобре приключили дела…“, коментира в предаването Евгения Александрова.

източник: dnes.bg