Д-р Станимир Хасърджиев: Реакцията срещу системата за верификация на лекарствата е заради паралелния износ

Реакцията срещу въвеждането на системата за верификация на лекарствата е най-вече заради незаконния паралелен износ. Това заяви пред БНР председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Припомняме, преди дни на кръгла маса бе обявено, че у нас едва 47% от аптеките са готови за въвеждането на системата, бе предложено отлагане на въвеждането й и бе заявено, че системата се въвежда заради лобизъм, а не заради нужда от нея.

„Целта на регламента е преди всичко да се пазят европейските граждани, пациентите, от това да попаднат на фалшиви лекарства и на лекарства, които са предмет на незаконна търговия или са изнасяни от една държава към друга, преопаковани не по правилата, по които това трябва да се случва в Европа. Знаете, България е един от основните източници в Европа на такива лекарства не само от законна паралелна търговия с лекарства, но често това се случва и не съвсем по регламентирани практики“, коментира д-р Хасърджиев.

Той заяви, че за част от аптеките вероятно проблемът действително е финансов, свързан със закупуването на нов софтуер и т.н., като това вероятно важи за по-малките аптеки.

„Но този вой, който в момента се надава, е най-вече заради такива аптеки, чрез които става въпросното незаконно изнасяне на лекарства, или лекарства, които съвсем законно изчезват от аптеките и биват препродавани на други пазари, основно европейските, а българските граждани остават без тях“, подчерта председателят на НПО и отново посочи, че регламентът ще защити гражданите от оставане без лекарства.

„До този момент нямаше как да се проследява откъде идват тези лекарства – абсолютно законно, през аптеки, дистрибутори, просто лекарствата изчезваха от българския пазар. Сега обаче всяко лекарство на опаковката си ще има тази уникална идентификация и на практика ще стане много трудно лекарства, предназначени за българския пазар, да се появят в Германия, или пък лекарства, предназначени за немския пазар, да се появят в България, без да са минали по законно установения ред. Така че това пази гражданите наистина“, посочи д-р Хасърджиев.

Той изрази съмнение и до каква степен проблемът на аптеките може да е финансов, защото:

„Тези системи не представляват нищо повече от един баркод четец, който да отчита в реално време кога опаковката от аптеката в ръцете на пациента. Така че това не са нито толкова нови, нито толкова скъпи технологии и неща, които пък биха могли да бъдат чак толкова фатални за бизнеса, или пък някой да фалира, защото трябвало да си купи софтуер или елементарни технически пособия. Все едно някой да каже – няма да ползвам касов апарат, защото ще фалирам, не мога да си го купя. Нелогични са тези обяснения за мен, в крайна сметка целта тук е наистина всички да бъдат защитени в цялата система – както фармацевтите, така и пациентите, така и лекарите, така и фармацевтичните компании, които произвеждат, внасят тези лекарства и т.н. Така че това е в обща полза и се надявам всички да го разберат“, заключи той.