Д-р Хасърджиев: „Ако не действаме разумно сега, скоро ще избираме кой да живее и кой – не“

В тази кризисна ситуация всеки трябва да вземе нещата в свои ръце – да не се среща с хора, да стои у дома, офисите да преминат на виртуална работа, да се ограничат личните контакти и срещи, както и да се дезинфекцират ръцете, каза в ефира на ТВ България он еър д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Пандемията от коронавирус показва, че нашата страна е пропуснала много в подготовката си за кризисни ситуации. По тази причина е немислимо здравните работници да не са подготвени, да бъдат поставяни в риск и да има паника сред здравните работници.

Липсата на подготовка и превенция за основните инфекции е честа практика при нас, коментира Хасърджиев. Ние, например, доскоро нямахме ремонтирана национална инфекциозна болница. Сега имаме такава, но няма средства за оборудването и. Липсва финансиране и мислене за развитието на инфекциозните отделения у нас. Д-р Хасърджиев даде за пример още липсата на национални програми за ХИВ и хепатит, които да са обезпечени с добро финансиране, което не е на парче. Въпреки, че ни очаква ХИВ епидемия, не се работи за профилактиката на рисковите общности, както в Европа, където се прилага превенцията на ХИВ с едно хапче, заяви Хасърджиев.

„Ние нямаме електронно здравеопазване, няма възможност лекарите да провеждат дистанционно консултиране, защото държавата вижда в това единствено възможност да бъде излъгана“, коментира Хасърджиев. Той даде ясно да се разбере, че след приключването на кризата държавата ще трябва да помисли сериозно за бъдещето на здравния си модел, на финансирането и на приоритизирането на различни сфери в здравеопазването.