Експерти: Оставили сме здравната система на пълен автопилот

Равнопоставени ли са частните и държавните болници в системата на българското здравеопазване и как неяснотите около тях се отразяват на качеството на лечението?  Този въпрос бе повдигнат, след като стана ясно, че частни болници получавали повече пари за еднакво лекарство за сметка на държавните. Своите позиции по въпроса представиха председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев и бившият министър на здравеопазването Мими Виткова.

Според д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация, когато се пита как се разпределят средствата в една болница, независимо дали е частна или обществена, ръководителят ѝ отговаря, че болниците са търговски дружества и имат право на търговска тайна.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Хасърджиев се съгласи, че системата е на автопилот и така и обществото не знае къде отиват милиардите от обществените фондове, отделени за здравеопазването.

Едно от предложенията за справяне с проблема бе частните болници също да провеждат обществени поръчки, за да гарантират пред обществото че публичните средства се разходват справедливо.

„Частично ще реши проблема, доколкото ще се спази някаква процедура, която донякъде да гарантира, че ще се получи най-ниска цена от няколко оферти. Остава големият въпрос точно това лекарство ли е трябвало да бъде купувано, дали е прилагано както трябва или сме оставили всичко на добрата воля на лекуващия лекар“, допълни председателят на НПО д-р Хасърджиев.

Вижте още в разговора: